2009. február 25., szerda

Mesél a Palotanegyed... - pályázathirdetés!



Mesél a Palotanegyed…

A

Civilek a Palotanegyedért Egyesület

és a

Budapest Beyond Sightseeing


a Palotanegyed kulturális örökségének megóvása és ismertté tétele érdekében


pályázatot hirdet



A pályázat célja a Palotanegyed megóvásra és megőrzésre méltó, ám lassan feledésbe merülő legendáinak, az itt élő és alkotó művészek, tudósok, államférfiak, nevezetes személyek tevékenységének feltárása, a Palotanegyed jellegzetességét, önálló identitását megalapozó, a „hely szellemének” tekinthető történések, események, helyi legendák összegyűjtése és közös örökségünk részeként nyilvánosság elé bocsátása.

Pályázni lehet a Palotanegyed múltját, történelmi, építészeti vagy szellemi örökségét feltáró, dokumentáló, önálló kutatáson alapuló esszével, tanulmánnyal, amelynek maximális terjedelme: 25 000 karakter vagy 10 oldal. A pályamunkának kizárólag dokumentációs jelleggel, ám terjedelmi korlát nélkül, külön mellékletként lehet része fénykép, térkép vagy rajz. A pályamunkához szükséges irodalomjegyzék csatolása, vagy annak konkrét jelzése, hogy a leírtakat milyen forrásból (interjú, családi szájhagyomány) merítette a pályázó. A pályázatot két példányban, nem bekötve, csupán összetűzve kell benyújtani és csatolni kell hozzá a kitöltött pályázati űrlapot is, ami letölthető a
http://www.palotanegyed.info/ valamint a http://www.beyondbudapest.hu/ oldalról, illetve papíralapon beszerezhető a Zappa Cafféban (Mikszáth tér 2.)

A pályázat elbírálásánál előnyt élveznek azok a pályaművek, amelyek:
a) egy konkrét palotanegyedbeli épület, közösség történetét vagy személyiség életét dolgozzák fel a Palotanegyed történetében játszott szerepére koncentrálva;
b) eddig ismeretlen dokumentumokat (családi levéltár, fotók feldolgozása) tárnak a nagyközönség elé.

A pályázat nyílt, bármely magánszemély részt vehet rajta, azonban egy pályázó csak egy pályázatot nyújthat be és társszerzőként sem szerepelhet más pályázatban.

A pályázat benyújtásának határideje: 2009. április 1., módja: kizárólag postai úton, Szűcs Péter elnök nevére, a következő címre: Budapest, 1088 Mikszáth tér 2. A pályázati űrlap beküldése a pályázat érvényességének feltétele!

A pályázat elbírálásának határideje: 2009. április 16. A pályázatot a Civilek a Palotanegyedért Egyesület és a Budapest Beyond Sightseeing közösen bírálja el, a bírálóbizottság elnöke Fülöp G. András történész, a Duna Televízió szerkesztő-műsorvezetője. A pályázaton - díjazás mellett - az I-III. helyezések odaítélésére kerül sor.

A pályázat nyilvános eredményhirdetésére a Műemléki Világnap alkalmából 2009. április 18-án, szombaton délelőtt 10 órakor kerül sor az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Ezt követően a Budapest Beyond Sightseeing vezetésével egy túra keretében a nyertes pályázók bemutathatják a pályaműveik alapjául szolgáló helyszíneket, épületeket. A nyertes pályázók ezen túlmenően lehetőséget kapnak arra is, hogy pályaműveiket - illetve annak indokolt mértékben rövidített változatát - a várostörténeti és örökségvédelmi lapokban (Budapest, Palotanegyed) publikálják.

Főtámogató: Uránia Nemzeti Filmszínház
Támogatóink: Budapest – a városlakók folyóirata, Budapest Jazz Club, Budapesti Városvédő Egyesület, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, József utcai Műteremház, Károlyi-Csekonics Rezidencia, Rév8 Zrt., Sexardicum borkereskedés, Kulturális Örökségvédelmi Hivatal

Nincsenek megjegyzések: